Sivut

perjantai 10. toukokuuta 2019

Uutisia ja turvallisuutta

Uutinen 1: Maakaapelit
Lueskelin uutista, jossa kerrottiin kuinka maataloustöiden (peltotyöt) yhteydessä oli katkennut maakaapeli. Suurjännitekaapeli oli asennettu liian lähelle pintaa ja kaivuri katkaissut johdon.

Kuinka syvälle johdot tulisi asentaa? Nyrkkisääntönä voinee pitää "mitä syvempään, sitä parempi" -sanontaa. Suositus taitaa olla 70 cm (minimi). Kotipihalla vaikkapa pihavalojen johdot voi tietyin reunaehdoin asentaa matalammallekin, kunhan syvyys on riittävä puutarhanhoitoa yms ajatellen. Eli kukkapenkkiä kaivaessa ei katko sähköjohtoja.

Issoy: Liittymäkaapelin suojaus

Uutinen 2: Lämmityskaapelit
Keväällä 2019 paloi Levillä puurakenteinen mökki. Onnettomuudessa kuoli kolme ihmistä. Onnettomuustutkinta valmistui toukokuussa, ja asiasta kertoi mm. Yle. Syyksi varmistui väärin asennettu lattialämmityskaapeli. Lattialämmityskaapeli oli virheellisesti asennettu liian tiukalle mutkalle ja kaapelin eristeet olivat vahingoittuneet, mikä mahdollisti kaapelin kuumenemisen ja tulipalon syttymisen lautalattian rakenteissa. Lisäksi mökissä oli aiemminkin havaittu ongelmia sähköissä.

Mitä tulisi huomioida (lattia)lämmityksessä?
* Mitoitetaan lämmöntarpeen ja huoneen koon mukaan
* Ei liian tiukkoja mutkia tai liian tiheään (johdon taivutussäde ja asennusväli; erään ohjeen mukaan >35mm ja 70mm)
* Ympäristö ei saa lämmetä liian kuumaksi (eräissä lähteissä mainittu max 80 celsius-astetta)
* Ei saa olla (kiinteiden) kalusteiden "alla" (esim. wc-pytty ja väliseinät), eikä eristeiden seassa/välissä
* Vikavirtasuoja (sulakkeen lisäksi)

Lattialämmityksestä lisäinfoa esim. täältä (amk/ensto).
Erään kaapelin asennusohje (pdf).

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista lukea kokemuksia sekä havaintoja kaapelien asentamisesta. Taannoin meillä oli myös sähkökaapelien asennusurakka. Taidettiin pelata varman päälle ja laittaa ne noin 80cm syvyyteen.

    VastaaPoista
  2. Tuo vikavirtasuoja onkin hyvä. Tuttu mainitsi juuri, että heillä sähköasennus tulossa lähiaikoina. Täytyykin kysyä, kuinka se hoidetaan. Paljon hyvää ja hyödyllistä informaatiota tässä blogissa.

    VastaaPoista